Grand Designs: Owner of an ambitious clifftop home reveals challenges of the build

A Grand Designs couple who dreamed of constructing a white artwork deco ‘lighthouse’ on a clifftop in Devon have revealed the risks they confronted throughout their bold challenge. 

In tonight’s episode of the channel Four present, Edward Quick, 50, and his spouse Hazel reveal they had been granted growth permission to create their clifftop dwelling in 2010, and thought it might take simply 18 months to construct.  

‘I all the time checked out it and thought it might be so cool to knock it down and construct a lighthouse,’ says Edward, talking of the challenge. 

‘When you get a dream like that in your head it simply does not budge. It is simply a kind of spots the place you can look forward to finding that sort of constructing.’

However in November final yr, Edward was pressured to apologise to native residents who complained the gray concrete property was unfinished and had change into an ‘eyesore’ on the attractive shoreline.     

Viewers must wait to search out out whether or not the challenge is but to be accomplished till the episode airs.

Edward Quick, 50, and his spouse Hazel, will seem on tonight’s episode of channel 4’s Grand Designs, the place they may reveal the torment of constructing their ‘dream’ lighthouse dwelling

The couple, who lived in a fairly modest house on the clifftop (pictured) before they started the build, explain they wanted a house which would do the site 'justice'

The couple, who lived in a reasonably modest home on the clifftop (pictured) earlier than they began the construct, clarify they wished a home which might do the positioning ‘justice’ 

On this night’s programme, Edward explains that he had lengthy dreamed of constructing a lighthouse on the cliff – however says a number of elements received in the way in which. 

‘This home does not do the spot justice,’ admits Hazel. ‘We would like glistening white, with plenty of glass. It ought to look putting. It ought to look unbelievable.’ 

The couple say they deliberate to construct the posh dwelling, comprised of an enormous round tower and spectacular glass edge infinity swimming pool, in simply 18 months. 

The six-bedroom home, which they hoped would additionally function a house cinema and a sauna and steam room, boasts panoramic views throughout Croyde Bay to the north, in addition to to Saunton seaside and Braunton Burrows to the south.

Last year, local residents called the lighthouse 'an eyesore' after it emerged the building was still unfinished - almost a decade after permission to build was granted

Final yr, native residents known as the lighthouse ‘an eyesore’ after it emerged the constructing was nonetheless unfinished – nearly a decade after permission to construct was granted 

However it quickly emerges that the construct is nearly inconceivable, with Kevin calling the challenge ‘whole insanity’.

As builders attempt to begin erecting the metal construction of the house, they reveal even the slightest breeze makes it extremely troublesome to construct.

The builders inform Edward: ‘As a result of it is so uncovered right here, if I am lifting up 12, 13 ft metal if a gust of wind abruptly comes, that metal will abruptly swing. And I’ve received no means of stopping it.’

And Edward admits the climate is pushing again the event on the home, saying that dropping ‘three months’ on the challenge ‘can be a catastrophe’. 

Later, he provides that the expertise has been horrifying and says: ‘Terrifying does not actually sum it as much as be sincere.’ 

And Edward’s downhearted daughters additionally doubt the lighthouse is ‘ever going to occur.’ 

In November final yr, it emerged the home was nonetheless unfinished, nearly a decade after Edward and Hazel had been granted permission for the challenge.

Edward says he had always dreamed of knocking down the modest home on the clifftop (pictured) and building a lighthouse in its place

Edward says he had all the time dreamed of pulling down the modest dwelling on the clifftop (pictured) and constructing a lighthouse as a substitute  

The ambitious couple have been working on the home ever since they were granted permission to build in 2010

The bold couple have been engaged on the house ever since they had been granted permission to construct in 2010 

On the time, many in the local people dubbed the home a ‘whole eyesore’ and took to social media to specific their robust views. 

One unimpressed Fb person wrote: ‘From the water it appears to be like like a North Korea missile bunker. Complete eyesore.’ 

An extra critic complained: ‘I do not thoughts the home, simply its location. It is not too intrusive from the highway however from Saunton seaside it is a whole eyesore for my part.’

Whereas many really feel the constructing challenge which received underway in 2014 has taken too lengthy, Edward spoke out addressed the feedback. 

On the time, he advised the North Devon Journal: ‘We will solely apologise for the delay in finishing the construct which we’re conscious is at the moment an eyesore.

‘The fencing across the web site is stipulated to be there by well being and security and can’t be eliminated, which might additionally invalidate any insurance coverage.’

‘We’re working exhausting with all concerned to complete the construct as quickly as potential and restricted works are happening.

‘We will solely hope for some persistence with the complexities of the placement.’